[O1] Wymiana rozrządu silnik BFQ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crom.de
    RS
    • 2012
    • 1545
    • Superb II (3T4)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

RURKA, jeżeli nie robisz tego sam to weź pod uwagę koszt pracy w przypadku ewentualnej drugiej babraniny gdy się rozcieknie pompa. Myślę, że sama robocizna to będzie więcej niż dodatkowy koszt pompy. Jeździsz w ogóle w trasy czy tylko po mieście?
    - Superb
    - Panda 1.2

Komentarz

• RURKA
      Classic
      • 2008
      • 31

głównie po mieście... raz do roku jakiś dłuższy wyjazd krajowo czy też poza granicę naszego Kraju.
      Dylemat w tym, że nawet jak wymienie całość to i tak nie zrobię kolejnych 90 000 ( czyli w moim przypadku do 140 000. Czyli za 4- 5 lat po przebiegu ok 50 000 ) tez kompletna wymiana.

Ns razie szukam mechanika bo serwis raczej nie wchodzi w grę,
      Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez RURKA
        Ns razie szukam mechanika bo serwis raczej nie wchodzi w grę,
        Zapytać zawsze możesz, są tam jakieś promocje dla "starych" aut. Jak nie masz nikogo zaufanego to może prawie cena będzie jako taka.
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• RURKA
          Classic
          • 2008
          • 31

no tak chyba zrobię choćby dla rozeznania cenowego.
          Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• koniec_swiata
            Classic
            • 2014
            • 12

Hej.
            Żeby nie zakładać nowego tematu podczepię się tutaj. Pewnie macie setki takich pytań, ale proszę o wyrozumiałość i rade.

Niedawno kupiłem octavie 1 tour, silnik 1.6 bfq.
            Odebrana z salonu przez pierwszego właściciela w lipcu 2009. Aktualnie jest już moja. W lipcu będzie miała 5 lat. Aktualny przebieg 47 tys. km. I wiem że na pewno jest taki, że nic nie było cofane.

I teraz pytanie: czy wymieniać rozrząd bo minęło 5 lat, czy może nie warto w sumie z przebiegu nie wynika? Skłaniam się ku wymianie dla spokoju sumienia, ale może macie inne sugestie?

Pozdrawiam.

Komentarz

• Weso
              Drive
              • 2014
              • 47

Ja bym wymienił, zwłaszcza że akurat do BFQ rozrząd jest bardzo tani

Komentarz

• logan_x
                Rider
                • 2011
                • 401
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

5 lat to wytrzymałość paska rozrządu, resztę gratów bardziej ogranicza przebieg niż wiek.
                Można by się zastanowić nad wymianą tylko paska jako wersja minimum.

Komentarz

• RURKA
                  Classic
                  • 2008
                  • 31

no wersja minimum, ale tak patrząc z innej strony to ( zależy oczywiście gdzie) 500 - 600 zł komplet na 5-6 lat w moim przypadku. więc tragedii chyba nie ma.

[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 22:25 ]
                  Aktualnie jest już moja. W lipcu będzie miała 5 lat. Aktualny przebieg 47 tys. km. I wiem że na pewno jest taki, że nic nie było cofane.
                  no to podobnie jak moja... 50 tys. km ... 6 lat w listopadzie... zbieram się już od początku roku i nie mogę się zebrać żeby oddać auto . Sam nie mam czasu za bardzo na zrobienie.

Tak czy inaczej będę robił całość.
                  Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• koniec_swiata
                    Classic
                    • 2014
                    • 12

Jak już się zdecyduje to zrobię komplet. Tylko się zastanawiam kiedy to zrobić.

Ty RURKA zaraz będziesz 6 lat jeździł na rozrządzie. Te 6 lat to chyba już max jaki można przeciągnąć co?

Bo ja to z tych przejmujących się jestem i w sumie chyba wstawię za niedługo. Przerzucając forum wymyśliłem taki zestaw:
                    Rolka - ina
                    Pasek rozrządu CONTI
                    Pompa cieczy chłodzącej HEPU
                    Może być?

Komentarz

• RURKA
                      Classic
                      • 2008
                      • 31

Zamieszczone przez koniec_swiata
                      Jak już się zdecyduje to zrobię komplet. Tylko się zastanawiam kiedy to zrobić.

Ty RURKA zaraz będziesz 6 lat jeździł na rozrządzie. Te 6 lat to chyba już max jaki można przeciągnąć co?

Bo ja to z tych przejmujących się jestem i w sumie chyba wstawię za niedługo. Przerzucając forum wymyśliłem taki zestaw:
                      Rolka - ina
                      Pasek rozrządu CONTI
                      Pompa cieczy chłodzącej HEPU
                      Może być?
                      szczerze powiem, pytam o komplet orginalny. Nie wiem co montują fabrycznie.
                      INA jak najbardziej OK. dobra firma jeśli chodzi o tego typu rzeczy.
                      Co do reszty... nie wiem. Sam jestem ciekaw co ktoś mi zaproponuje.
                      Wiem, że skoda chyba tera zmontuje paski Dayco ( czy jakoś tak ) ale z opini w necie lepiej chyba unikać.
                      Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• krzys301
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 244
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Odnośnie niskiego przebiegu , upływu 5 lat, a konieczności wymiany rozrządu.
                        Będąc dziś w ASO przy okazji zapytałem się o taką kombinację i konieczność wymiany rozrządu.Doradca podpowiedział, że w silniku BFQ ze względu na jego prostotę nie ma konieczności wymiany rozrządu przed przewidzianym przebiegiem, trzeba kontrolaowac stan paska i tyle.

Komentarz

• RURKA
                          Classic
                          • 2008
                          • 31

ok.... kontrolować stan paska...
                          Gdzieś wyczytałem, że silnik BFQ to silnik kolizyjny. Czy stan paska ( spękany/ niespękany) kwalifikuje go do dopiero wymiany.?

Myślę że ciężko ocenić. Pytanie ile razy w ciągu tych powiedzmy 5 lat zgasł nam np. silnik ( przypadkiem ) wówczas przecież to pasek przenosi największe obciążenie. I w końcu przy którymś razie może ... ups.

Oczywiście decyzja należy do nas samych.
                          Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• koniec_swiata
                            Classic
                            • 2014
                            • 12

Zamieszczone przez krzys301
                            Odnośnie niskiego przebiegu , upływu 5 lat, a konieczności wymiany rozrządu.
                            Będąc dziś w ASO przy okazji zapytałem się o taką kombinację i konieczność wymiany rozrządu.Doradca podpowiedział, że w silniku BFQ ze względu na jego prostotę nie ma konieczności wymiany rozrządu przed przewidzianym przebiegiem, trzeba kontrolaowac stan paska i tyle.
                            Ok a jaki jest ten przewidziany przebieg przy pierwszej wymianie?. 60.000? Bo w instrukcji ani słowa o tym.

Komentarz

• crom.de
                              RS
                              • 2012
                              • 1545
                              • Superb II (3T4)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

koniec_swiata, od 90tkm kontrola wzrokowa co przegląd czyli 2 lata - 30tkm.
                              - Superb
                              - Panda 1.2

Komentarz

• stuff1000
                                Drive
                                • 2014
                                • 45

Trochę inny przypadek mój kolega ma punto 1.2 od nowosci samochód ma 14 lat i 120000 km przebiegu , nigdy nie był wymieniany rozrząd i jak sam powiedział nie zamierza go wymieniać...
                                Brak...

Komentarz

• koniec_swiata
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 12

Zamieszczone przez crom.de
                                  koniec_swiata, od 90tkm kontrola wzrokowa co przegląd czyli 2 lata - 30tkm.
                                  Czyli że wg Ciebie nie wymienia się po 5 latach/60 tys.?

Komentarz

• krzys301
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 244
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ja tam ,ze wzgledu na mały przebieg ( 5 lat i 45tyś km) , zajrzę sobie do rozrząd za rok, a że pewnie wszysdtko będzie ok, to wymienię po 7 latachi pewnie 60 tyś km
                                    moje wsystkie samochody miały tak niskie przebiegi i paski podczas wymiany były w bdb stanie

Komentarz

• mlac
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 200
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Odkopię temat z przed roku bo mam pytanie.

Moja Octa ma już prawie 7 latek i mimo, że przebieg dopiero niecałe 80 tys to po konsultacji ze znajomym mechanikiem postanowiłem zmienić kompletny rozrząd. W ASO za całość powiedzieli 1100 zł

Mam pytanie:
                                      Czy przy kompletnej wymianie rozrządu (razem z pompą wody) muszę zmienić płyn? Czy mogę go zlać a potem wlać z powrotem? Płyn mam dość świeży dlatego pytam a umówiłem się, że dostarczę części do mechanika i nie wiem czy kupować płyn czy tylko 1L na ewentualną dolewkę.

Odpowiem sobie sam bo jestem świeżo po wymianie rozrządu. Płynu potrzeba było tylko 0,5 litra na dolewkę.
                                      Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
                                      Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• krzys301
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 244
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a jak wygladał pasek po tych 7- latach ?

Komentarz

• krystiano
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 47

Z racji tego, że BFQ jest banalnie prostym silnikiem, to pewnie dobrze.
                                          2 lata temu kupiłem zonie 8 letnią pandę z przebiegiem 46 tys. fiat zaleca co 60 tys lub 5 lat, czyli wiek był przekroczony, ale przebieg nie. zeszłej jesieni postanowiłem dla spokoju wymienić, chociaż silnik nie jest kolizyjny. powiem wam, ze jakbym ten pasek położył obok sklepowego, to by nikt nie rozpoznał który jest właściwy. natomiast pompa wody zaczęłą już dość mocno przeciekać

Komentarz

• RaFi_
                                            Classic
                                            • 2015
                                            • 20

kupilem octavie 1.6 bfq z przebiegiem 239 k km
                                            rozrzad byl wymieniany przy 119xxx podczas wymiany pasek byl w dobrym stanie a pompa wody jak nowa
                                            rozrad kompeltny ruvila z pompa nieco ponad 300zl wymiana 250

Komentarz

• PajonkTHC
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 41

Panowie ja zrobiłem 104kkm w ciagu 8 lat i spokojnie rozrząd wytrzymam. Pompa w calkiem dobrym stanie byla ale tez wymieniona tak ze te 5lat to troszkę panika. Moze teraz po wymianie trzeba bedzie się pilnowac choc części Ina czy skf sa wysokiej jakości i mam gwarancje pisemna na 90kkm lub 5lat tak ze w tym czasie spokojna moja głowa bo producent części zapewnia trwalosc ????
                                              Octavia I 2005 1,6 102KM

Komentarz

• Kacu
                                                Drive
                                                • 2016
                                                • 48
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przyda się taka strona?

Komentarz

Pracuję...